Stridžie dni

Stridžie dni

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.

Počas dní zimného slnovratu, keď sa skracuje deň a predlžuje noc, na hrad Beckov prichádzajú jedny z posledných stríg na našom území.

Pripravili sme si pre vás zábavné, poučné, ale aj trochu strašidelné predstavenie.

Ak sa chcete dobre zabaviť, trochu báť a niečo dozvedieť o tradíciách spätých so Stridžími dňami, tak prídite na hrad Beckov vo večerných hodinách 25. a 26. októbra. Od Kataríny (25.11.) po Tomáša (21.12.) sa tešili priaznivým podmienkam pre svoje pôsobenie rôzne bytosti a sily, ktoré sa spájali skôr s negatívnymi magickými energiami. Nie nadarmo sa hovorilo, že keď víťazí tma nad svetlom, je to dočasné víťazstvo zla nad dobrom.

Na ochranu sa používali prostriedky ochrannej mágie (magické rastliny), ochranné znaky (kríž, kruh), symbolické úkony (obchádzanie), masky a hluk, ktoré mali zahnať tieto zlé sily. Neskôr sa predstavy zredukovali na ochranu pred strigami (bosorkami) škodiacimi najmä dobytku. Z týchto predstáv sa zachoval napríklad zákaz vstupu cudzej ženy do domu a dvora, jedenie a natieranie dverí cesnakom, obchádzanie domu so svätenou vodou, uhlíkmi a okurovanie ľudí a dobytka.

Nočná prehliadka hradu plná urieknutí a

bosoráckych klebiet. Hrad otvorí svoje brány nielen

bosorkám a bosorákom, ale aj každému, kto sa chce trochu báť, prípadne prekliať za rozumnú cenu kravu svojho suseda. Nové členky sabatu sú vítané.

Podobne ako počas Noci tajomných svetiel, Hrad a hradný bufet budú voľne celý večer prístupné, v areáli hradu budú viaceré stanoviská s bosorkami či mátohami, čo zatrasú vašimi kosťami a v konkrétne časy budú pripravené divadelné vystúpenia. A k tomu všetkmu velice bosorácky a patrične vyzdobený hrad.

Dĺžka podujatia: 55 minút
Rok výroby: 2019
Dátum lokálnej premiéry: 25. október 2019
Dátum svetovej premiéry: 25. október 2019

Galéria